Η δημιουργία μίας επιχείρησης χρειάζεται ισχυρό κίνητρο, επιθυμία και ταλέντο. Τα παραπάνω όμως δεν αρκούν στο ξεκίνημα μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας αν απουσιάζει ο καλός σχεδιασμός και η σωστή προετοιμασία.

Ακόμα και αν πιστεύεις ότι έχεις μία καλή επιχειρηματική ιδέα και ισχυρή θέληση να την υλοποιήσεις είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείς κατά πόσο η επιχειρηματική δραστηριότητα ταιριάζει με την προσωπικότητά σου και σε ποιο βαθμό οι ικανότητές σου, σου επιτρέπουν να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του επιχειρηματία. Το πρώτο βήμα σου στην πορεία αυτή είναι μία ειλικρινής κουβέντα με τον εαυτό σου, μία επαναξιολόγηση των επαγγελματικών και προσωπικών σου στόχων και φιλοδοξιών.

Σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα εμπλέκονται τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά, οι γνώσεις, οι δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά μας. Και αν αυτά ταιριάζουν και «αξιοποιούνται» μέσα στο επάγγελμα τότε είμαστε ικανοποιημένοι και αποδοτικοί. Συνεπώς όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και στην επιχειρηματική δραστηριότητα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχεις, αν αγαπάς αυτό που κάνεις και εξίσου μεγάλες πιθανότητες να αποτύχεις αν την αντιμετωπίζεις με αδιαφορία. Το ξεκίνημα για μία νέα επιχείρηση πρέπει και μπορεί να είναι μία ευχάριστη και δημιουργική περιπέτεια που σε εμπνέει και σε γεμίζει πνευματικά, συναισθηματικά και ψυχικά.

Οι υπηρεσίες του Γραφείου Διασύνδεσης δεν απευθύνονται μόνο σε έτοιμους και αποφασισμένους επιχειρηματίες. Στο Γραφείο είμαστε ανοικτοί για μία ελεύθερη συζήτηση για το τι μπορεί να σημαίνει η προοπτική της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας σε κάποια στιγμή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του μηχανικού. Προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ενδιαφερόμενους οδηγίες και κατευθύνσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικής προοπτικής με τεκμηρίωση από τις πλέον αξιόπιστες και αναγνωρισμένες πηγές τεχνολογικής και εμπορικής πληροφορίας.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το ξεκίνημα χρειάζεται ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις, πέρα από τα προσωπικά κίνητρα, τις οποίες θα πρέπει να ελέγξεις αν συγκεντρώνεις πριν προχωρήσεις στα επόμενα βήματα και σε κόπο ή έξοδα που μπορείς να αποφύγεις, εάν δεν είσαι έτοιμος ακόμα για την απόφαση. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι ενδεικτικά :

  • Μια καλή επιχειρηματική ευκαιρία στην οποία πιστεύεις γιατί κρίνεις ότι έχεις επαρκείς ενδείξεις από την αγορά και το ευρύτερο περιβάλλον
  • Να έχεις καταλήξει στο προϊόν ή την υπηρεσία που θα προσφέρει η επιχείρησή σου γνωρίζοντας όλα τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά
  • Να έχεις ελέγξει, έστω εμπειρικά, κάποιες από τις υποθέσεις σου για το ενδιαφέρον της αγοράς συζητώντας με κάποιους σχετικούς παράγοντες
  • Να έχεις εικόνα για τους πιθανούς πελάτες σου καθώς και τους δυνητικούς ανταγωνιστές σου
  • Να έχεις διερευνήσει τυχόν συνεργασίες για το ξεκίνημα της επιχείρησής σου ή να το έχεις αποκλείσει πιστεύοντας στις αυτόνομες δυνάμεις σου.

Εάν έχεις δυσκολία να απαντήσεις σε κάποιο από τα ερωτήματα, μην αποθαρρύνεσαι, έλα στο Γραφείο Διασύνδεσης - Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων, να συζητήσουμε αναλυτικότερα τη μορφοποίηση της ιδέας σου. Εάν απαντάς σε όλα τα παραπάνω με πεποίθηση, μπορείς πάλι να έρθεις από το Γραφείο για να συζητήσουμε το επόμενο βήμα.

 

Οδηγός Πορείας προς το επιχειρείν

Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα

Χρηματοδότηση

Πρακτικά Βήματα

Διαχείριση της αποτυχίας στα πρώτα βήματα της επιχείρησης

Οδηγοί Επιχειρηματικότητας